Arónie-Černý jeřáb (Aronia melanocarpa)
Arónie je opadavý keř původem ze Severní Ameriky. Díky ptákům , kteří plody arónie pojídají se rostlina rozšířila i do dalších částí světa, kde volně zplaněla.
Dobře se jí daří zejména v mírném pásu. V Evropě se pěstovat začala kolem roku 1700. O rozšíření povědomí o aronii se také zasloužil v r. 1910 známí rus Ivan Mičurin zaměřující se na pěstování ovocných stromů a keřů. Arónie je pěstována a velice cenněna zejména pro svůj plod. Malé černé plody (malvice), rostoucí nejvíce na konci větví (proto se nedoporučuje zastříhávat), jsou užívány zejména v anglosaských zemích na výrobu džemů, džušů, vína, na odvary, či rozvařené do různých pokrmů jako např. do koláčů. Pro vysoký obsah fenolových sloučenin (anthokyanů) bývá taktéž využíváno jako přírodního barviva.
Plody arónie - černého jeřábu mají vysoký obsah antokyanů. Antokyany jsou látky nacházející se ve slupce arónie, jenž se vytvářejí spolu s tmavě modrými až černými pigmenty na ochranu plodu před slunečním zářením. Vykazuje určitý efekt při chronických zánětech, pozitivně ovlivňuje jaterní činnost. Užívání může pomoci při snížení cholesterolu a k podpoře kardiovaskulárního systému.
Nejprodávanější
100% Bio šťáva z Aronie vysoké německé kvality je vyrobena z čerstvých a zralých plodů, obsahuje řadu přírodních látek a enzymů. Je jedinečným zdrojem energie.