Proteiny syrovátkové
Kategorie tzv. WHEY proteinů nabízí syrovátkovou bílkovinu, která tvoří přibližně 1/4 bílkoviny kravského mléka. Syrovátkovou bílkovinu lze izolovat ze dvou zdrojů, ideálně přímo z MLÉKA (např. NATIVNÍ TECHNOLOGIE), nebo levněji z PASTERIZOVANÉ SYROVÁTKY (ULTRAFILTRACE, MIKROFILTRACE, IONTOVÁ VÝMĚNA), což je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě sýrů z mléka. Pasterizovaná syrovátka je levnější zdroj díky tepelně a chemicky narušené bílkovině. Podle tohoto faktoru, se také dělí kvalita výsledných WHEY proteinů.
Členění dle kvality:
- NEJVYŠŠÍ KVALITA - Ultrafiltace a mikrofiltrace čerstvého mléka - přímým zdrojem je mléko
- STANDARDNÍ KVALITA - Ultrafiltace a mikrofiltrace pasterizované syrovátky - přímým zdrojem je syrovátka
- NÍZKÁ KVALITA - Iontová výměna pasterizované syrovátky: nejlevnější metoda, kdy je bílkovina odizolována z pasterizované syrovátky za pomoci kyselin a elektrického pole (nekompletní, chemicky denaturovaná bílkovina).
Členění dle čistoty:
- WPI - izolát syrovátkové bílkoviny (čistota 85 % a více, zbytek laktóza a balastní látky)
- WPC - koncentrát syrovátkové bílkoviny (čistota 30-84 %, zbytek laktóza a balastní látky)
Nejprodávanější
Je ideální k přípravě míchaných nápojů či koktejlů ale také do pečení, kde slouží jako pojivo a částečně nahradí mouku (např. bramborové a zeleninové pyré, bramboráky, palačinky, bábovky,...) Použití: Jednu dávku (30 g) rozmíchejte ve 150 – 200 ml vody nebo mléka. Pro částečnou náhradu mouky p...