Proteiny syrovátkové
Kategorie tzv. WHEY proteinů nabízí syrovátkovou bílkovinu, která tvoří přibližně 1/4 bílkoviny kravského mléka. Syrovátkovou bílkovinu lze izolovat ze dvou zdrojů, ideálně přímo z MLÉKA (např. NATIVNÍ TECHNOLOGIE), nebo levněji z PASTERIZOVANÉ SYROVÁTKY (ULTRAFILTRACE, MIKROFILTRACE, IONTOVÁ VÝMĚNA), což je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě sýrů z mléka. Pasterizovaná syrovátka je levnější zdroj díky tepelně a chemicky narušené bílkovině. Podle tohoto faktoru, se také dělí kvalita výsledných WHEY proteinů.
Členění dle kvality:
- NEJVYŠŠÍ KVALITA - Ultrafiltace a mikrofiltrace čerstvého mléka - přímým zdrojem je mléko
- STANDARDNÍ KVALITA - Ultrafiltace a mikrofiltrace pasterizované syrovátky - přímým zdrojem je syrovátka
- NÍZKÁ KVALITA - Iontová výměna pasterizované syrovátky: nejlevnější metoda, kdy je bílkovina odizolována z pasterizované syrovátky za pomoci kyselin a elektrického pole (nekompletní, chemicky denaturovaná bílkovina).
Členění dle čistoty:
- WPI - izolát syrovátkové bílkoviny (čistota 85 % a více, zbytek laktóza a balastní látky)
- WPC - koncentrát syrovátkové bílkoviny (čistota 30-84 %, zbytek laktóza a balastní látky)
Nejprodávanější
- BIO syrovátkový koncentrát získaný ultrafiltrací zkříženým tokem (cross-flow)
- Syrovátka z volných pastevních odchovů + v zimě krmených BIO krmivem (udržitelné zemědělství)
- Svalová hmota, regenerace
- Holistické (celostní) složení produktu
- Vynikající biodostupnost
- Prémiová kvalita - produkt obsahuje pouze aktivní složky
- Prémiová čistota - bez obsahu balastních aditiv, pojiv, plnidel a umělých sladidel