Semínka
Jádra i semínka patří mezi výživově velmi hodnotné potraviny. Jejich popularita stoupá na základě rozvoje zdravé výživy. Zahrňte je do svého jídelníčku i Vy. Jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitaminů, minerálů a velmi kvalitních tuků. Některé z nich mají tak výrazné prospěšné vlastnosti, že je lze považovat spíše za doplněk stravy (mezi takové určitě patří lněné a konopné semínko nebo naše novinka – chia semínko). Navíc se dají použít na nespočet způsobů. Proto by v kuchyni rozhodně neměly chybět.
Nejprodávanější
Malí, ale šikovní drobečci plní živin. Již Arabové byli přesvědčeni o síle klíčivých semínek: „V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život"". Výhonky alfalfa jsou semena vojtěšky a v chuti připomínají řeřichu, ale jsou jemnější. Obzvláště vítané během dlouhých zimních měsíců. Výhonky alfalfa se používají do salátů, polévek a jako obloha na chleba.
Dýňová semínka jsou přírodním zdrojem vitamínů, minerálů, mastných kyselin a dalších látek. Použití: Dýňová semínka můžeme použít jako přísadu pro chutný domácí chléb, také do snídaňových cereálií a směsi ovoce a ořechů. Můžete je jíst bez dalších úprav, lze jenasucho opražit na pánvi či upéct...
Lněné semínko bylo vypěstováno v Itálii a po nadrcení bylo bez dalších úprav rychle zabaleno. Má jemnou neutrální chuť a je bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny (23 g na 100 g). Tělo dokáže cenné látky přítomné ve lněném semínku zpracovat lépe z nadrceného semínka. Semínko má vysokou schopnost bobtnat. Díky tomu je nutné jej konzumovat s dostatečným množstvím tekutin a nepřehnat to s jeho množstvím. Drcené semínko je ideální na pečení, do müsli, jogurtu, smoothies, polévek, omáček a zeleninových pokrmů. Hodí se i do proteinových nápojů, do pečených i nepečených desertů, palačinek, karbanátků, kaší a řady dalších pokrmů.
Mák modrý BIO najde využití především v kuchyni při pečení, ale i při přípravě klasického jídla.
Zahradní řeřicha má původ v Persii a do Evropy ji přivezli Římané. Při jarní únavě je ideálním pomocníkem. Mladé lístky řeřichy mají výrazné aroma a s oblibou se používají jako přísada do salátů, majonéz, k sýrům a vajíčkám nebo k dozdobení chleba s máslem. Tyto malé rostliny zvládnete vypěstovat levou zadní, i pokud jste v nakličování úplní začátečníci.