Artyčok (Cynara scolymus)
Artyčok zeleninový neboli Cynara scolymus je trvalka dorůstající výšky až 1,5 m. Patří do čeledi hvězdnicovitých, pochází ze Středomoří a v ČR je známý od 16. století. Známé jsou květy artyčoku, které jsou růžové, ale v gastronomii se využívají ještě nedozrálé jako zelenina ve stavu pupenů – buď čerstvé syrové, nebo vařené.
Artyčok je nápomocný udržovat normální funkce dolních močových cest a ledvin, má vliv na zdraví jater a jejich čištění,prospěšným je pro trávicí trakt – normalizuje střevní funkce, udržuje komfort. Artyčok zeleninový ovlivňuje také dýchací aparát, zdraví srdce a kůže, množství krevního cholesterolu. Využívá se při redukci hmotnosti a kontroly úrovně metabolismu tuků. Artyčok je známý jako antioxidant. Snižováním hladiny cholesterolu v krvi pomáhá Artyčok chránit naše srdce i celý kardiovaskulární systém. Artyčok je doporučován při léčbě poruch funkcí slinivky, jelikož podporuje produkci trávicích enzymů. Zlepšuje metabolismus, stimuluje vylučování trávicích šťáv a pomáhá při ztrátě chuti k jídlu. Známé jsou pozitivní účinky artyčoku na srdce a snížení krevního tlaku. Již z šestnáctého století je znám odvar z kořene artyčoku ve víně (doporučoval ho proslulý lékař Mattioli), účinně odstraňující tělní pach, především pak z podpaždí.
Nejprodávanější

Artyčok pomáhá při trávení, harmonizuje střevní trakt, přispívá k normální funkci jater a podporuje detoxikaci organismu. Působí jako antioxidant a pomáhá udržovat normální hladinu krevních tuků. Je vhodným podpůrným prostředkem při snižování tělesné hmotnosti.