Recept: Borůvková marmeláda

Ingredience:

Postup:  

Borůvky dáme do většího hrnce trochu provařit cca 10 minut. Poté promixujeme tyčovým mixérem do hladka a opět provaříme.boruvky1

Mezitím promícháme pektin s cukrem a přidáme jej k rozmixovaným borůvkám. Pořádně promícháme a zkusíme ochutnat a popřípadě přidat ještě více cukru podle chuti. Přidáme také citronovou šťávu a chia semínka a vaříme ještě 5 minut. Během varu odebíráme pěnu pokud nám vznikne.

Poté uděláme test zda marmeláda tuhne - na ledovém talířku (na 5 minut dáme talířek do mrazáku) kápneme trochu marmelády, když kapka ztuhne, marmeláda je již hotová a můžeme ji hned plnit do čistých sklenic. Sklenice uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru a necháme je takhle až do úplného vychládnutí. Hotová marmeláda má krásně krémovou konzistenci, je jemná a velmi chutná.

Dobrou chuť!  

Tip:

Místo borůvek můžete použít různé ovoce, např. meruňky, broskve, maliny, jahody apod. Platí zde, že na 1kg ovoce přidáme 10-15g pektinu. Cukru by mělo být cca 200g jako základ na 1kg ovoce a pokud se vám zdá marmeláda málo sladká, můžete jej přidat podle chuti.