Goji jako klíč k dlouhověkosti

Kdybyste se zeptali lidí ve svém okolí, jaká bylina je napadne v souvislosti s dlouhověkostí, určitě by si nevzpomněli ani na goji1jedinou bylinku z českých luhů a hájů, ale jmenovali by některou z tradičních čínských, japonských nebo indických rostlin. Tradiční čínská medicína (TCM) pracuje s termínem „životní síla“ – Chi („čchi“), což je v našem evropském chápání označení pro vitální energii. A tu hledáme všichni, kdo jsme unaveni zběsilou rychlostí našeho života, prací zaměřenou na výkon a každodenním stresem. Přitom vitální energie je nezbytným předpokladem kvalitního života.

Mezi rostlinami, které se objevují v tradičních směsích pro podporu vitality, je velmi často kustovnice čínská (Lycium chinense) a její plody Goji (gou qi). Kustovnice posiluje podle TCM životní energii Chi přes podporu dráhy ledvin, jater a plic a má silnou antioxidační aktivitu působící proti stárnutí buněk. Ve slovníku moderního Evropana jde o anti-aging efekt.

Plody kustovnice čínské - Goji jsou v asijské medicíně využívány tisíce let. První písemná zmínka je v nejstarší dochované čínské knize o léčivých rostlinách z 2. stol. před n. l. Červeno-oranžové dužnaté bobule Goji obsahují asi 18 druhů aminokyselin včetně těch esenciálních, přes 20 stopových prvků (zinek, selen, železo, měď, vápník aj.), vitaminy C, E a skupiny B a jsou i bohatým zdrojem karotenoidů, což prozrazuje jejich červené zabarvení. Čím je bobule zralejší, tím obsahuje více karotenoidů, tedy i její barva je červenější.

Vedle hlavního popsaného celkového účinku - posílení energie jin v dráze ledvin a jater, zlepšuje užívání kustovnice zrak a její pravidelné užívání prospívá k prevenci očních vad (obzvlášť tupozrakosti) právě díky velké koncentraci obsažených karotenoidů (lutein, lykopen, zeaxantin, beta-karoten) v plodech Goji. Největší zastoupení má zeaxantin, který se koncentruje ve žluté skvrně oční sítnice, ale například i v mozku, kde je rovněž významným antioxidantem.

Kromě výše uvedených látek a vitaminů obsahují plody Goji dále polysacharidy, flavonoidy (např. quercetin, který patří mezi látky s protizánětlivým účinkem), volné aminokyseliny, steroidy a organické kyseliny. Z hlediska účinků jsou nejvíce prostudované polysacharidy LBP (lycium barbarum polysacharides), což jsou bioaktivní sloučeniny s vysokou antioxidační kapacitou a glykopeptidy, které obecně působí jako přírodní antibiotické látky.

Kustovnice patří mezi rostlinné adaptogeny – látky, které působí proti stresu a nespecificky zvyšují psychickou a fyzickou odolnost organizmu. Odedávna se proto používá k odstranění únavy, zvýšení fyzického i psychického výkonu a na zpomalení projevů stárnutí. Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek je označována za tzv. funkční potravinu, často je řazena mezi tzv. superpotraviny. Její užívání je vhodné zejména u starších osob, u diabetiků, při únavě a stresu a u pacientů trpících glaukomem či neurodegenerativními a zánětlivými onemocněními. V čínské medicíně se pravidelné užívání Goji doporučuje i k udržení správné hladiny cholesterolu a optimálního krevního tlaku, při prevenci a léčbě ledvinových chorob a k ochraně funkce jater. TCM taktéž předepisuje užívání kustovnice k posílení svalů a kostí, což ocení nej senioři, ale také aktivní sportovci nebo ženy v menopauze. Dužina plodů Goji obsahuje až 21 % vlákniny, která je prospěšná harmonickému trávení a napomáhá i v boji s přebytečnými kilogramy.

Goji džus a mnoho dalších produktů od značky Himalyo můžete zakoupit na našem eshopu.