Rapunzel
Společnost Rapunzel založili tři kamarádi, Joseph Wilhelm, Jennifer Vermeulen a Hans-Peter Erlinger, v roce 1974. V malém obchůdku prodávali vlastní chléb, ovoce a zeleninu. Poté přidali výrobu müsli směsí a oříškových past a začali dodávat i do ostatních prodejen. Firma postupně rostla a dnes je jedním z největších prodejců biopotravin v Evropě. Zaměřuje se výhradně na prodejny zdravé výživy a značku Rapunzel v Německu nenajdete v obchodních řetězcích.
Rapunzel si od samého začátku podnikání zakládá na osobních vztazích s dodavateli. Zaměstnanci společnosti navštěvují zemědělce a výrobce a suroviny se nenakupují anonymně. V sedmdesátých letech začal Rapunzel spolupracovat s tureckými zemědělci a pomáhat jim s ekologickým pěstováním fíků, lískových oříšků, hroznového vína a dalších plodin. Později začal spolupracovat s farmáři z rozvojového světa a vykupovat jejich produkci za spravedlivých obchodních podmínek. Tak vznikl fair trade projekt Hand in Hand.
V současné době nabízí Rapunzel širokou škálu biopotravin. Vyhlášené jsou jejich oříškové pasty, müsli směsi, čokolády (značka Rapunzel byla první biočokoládou na světě) a těstoviny. V nabídce nechybí ani zeleninové vývary v prášku, omáčky na těstoviny, různé sladkosti, káva, víno a řada dalších potravin.
Bourbon vanilka se pěstuje pouze na ostrovech Indického oceánu (tzv. Bourbonských ostrovech) a je ceněna pro svou výraznou příjemnou vůni. Pěstování, sklizeň a fermentace vanilky vyžaduje hodně zkušeností, péče a času. Vanilkové lusky se sklízejí zelené a po sklizni několik měsíců fermentují pro plné rozvinutí charakteristické vanilkové vůně.
Tento kečup je vyroben ze zralých čerstvých na italském slunci do červena uzrálých rajčat odrůdy Mauro Roso, vyšlechtěných tradičními postupy přímo pro použití v ekologickém zemědělství. Tato rajčata uzrála ve slunečné Umbrii a po sklizni byla rychle zpracována. Kečup neobsahuje žádná zahušťovadla (např. škrob). Na jednu láhev se spotřebuje přes kilogram čerstvých rajčat a kečup má díky tomu výraznou chuť rajských jablíček. Neobsahuje samozřejmě žádné konzervanty a je slazen přírodním třtinovým cukrem.
Lněná mouka se získává jemným namletím semínek částečně zbavených oleje. Tím se prodlouží její trvanlivost (olej je ta složka lněných semínek, která po namletí způsobuje jejich degradaci) a zároveň zvýší přisvojitelnost cenných látek, které jsou jinak zabudovány v semínku. Mouka má neutrální chuť a vysokou schopnost bobtnat. Díky tomu je nutné ji konzumovat s dostatečným množstvím tekutin a nepřehnat to s jejím množstvím. Doporučená dávka je cca 1 lžíce mouky denně. Lněná mouka po namočení do tekutiny silně bobtná, a je proto vynikající pro zahušťování nápojů a pokrmů. Používáme ji pro zahušťování koktejlů, polévek, omáček a zeleninových pokrmů. Hodí se i do proteinových nápojů, müsli, jogurtů, do pečených i nepečených desertů, palačinek, karbanátků, kaší a řady dalších pokrmů.
Lněné semínko bylo vypěstováno v Itálii a po nadrcení bylo bez dalších úprav rychle zabaleno. Má jemnou neutrální chuť a je bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny (23 g na 100 g). Tělo dokáže cenné látky přítomné ve lněném semínku zpracovat lépe z nadrceného semínka. Semínko má vysokou schopnost bobtnat. Díky tomu je nutné jej konzumovat s dostatečným množstvím tekutin a nepřehnat to s jeho množstvím. Drcené semínko je ideální na pečení, do müsli, jogurtu, smoothies, polévek, omáček a zeleninových pokrmů. Hodí se i do proteinových nápojů, do pečených i nepečených desertů, palačinek, karbanátků, kaší a řady dalších pokrmů.
Jemná mléčná čokoláda s vysokým obsahem mléka, slazená sušenou třtinovou šťávou Rapadura a přírodním třtinovým cukrem Cristallino a ovoněná pravou Bourbon vanilkou.
Velmi jemná pomazánka s 33 % lískových oříšků, voňavým kakaem a pravou Bourbon vanilkou. Místo mléka obsahuje lupinovou moučku, a je proto vhodná i pro vegany. Fair trade palmový olej pochází z Ghany, kde jsou v rámci projektu palmy vysazovány s ohledem na životní prostředí a pro získání nových plantáží nedochází k odlesnění.
Stránka 1 z 4 - 69 položek celkem