Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
Hlíva ústřičná je jedlá houba s kloboukem barvou a tvarem připomínající ústřice, z čehož vychází její jméno. Klobouky hlívy mohou být až 35 cm široké, jsou vějířovité, v mládí ploché, měkké až masité, hladké a bělavé. Mohou růst v trsech nebo vrstvách nad sebou a dosahovat až několik kilogramů hmotnosti.
Hlíva ústřičná je velice chutná houba s využitím jak ve farmaceutickém průmyslu, tak v gastronomii. Snadno lze spojit příjemné s užitečným a hlívu přidávat do nejrůznějších pokrmů. V kuchyni se hlíva využívá mletá i v podobě sušených plátků do hotových jídel, polévek a omáček, salátů či pod maso. Užitím hlívy obohatíme náš organismus přirozenou cestou.
Největší pozornost se u hlívy ústřičné a jejím obsahovým látkám věnuje vědecká i široká obec v otázce příznivého ovlivnění imunitního systému. Zdá se, že obsahové látky hlívy jsou schopné modulovat aktivitu složek imunitního systému, stimulují receptory na povrchu imunitních buněk a aktivují jejich činnost. Klinicky se tím projevuje vyšší odolnost vůči patogenním organismům , ale i proti bujení rakovinných buněk. Paradoxní však je, že obsahové látky dokážou v místě zánětu působit protizánětlivě, dokážou i neadekvátní projevy imunitní odezvy tlumit.
Má se za to, že obsahové látky podporují tvorbu červených krvinek, zároveň působí proti hemeroidům, ekzémům aproti popáleninám. Hlíva ústřičná chrání a podporuje hojení jaterní tkáně. Snižuje projevy zánětů jaterního parenchymu, urychluje regeneraci tkáně a blokuje efekt toxických látek jejím vychytáváním.
Nejprodávanější
- 590 Kč / ks
- 109 Kč / ks
- od 109 Kč / ks
- od 299 Kč / ks
- od 74 Kč / ks
- Řadit dle:
- 5 položek celkem
Stránka 1/1