Rady pro výsev semen zajímavých rostlin

vysev_semenVšeobecné zásady pro výsev

Substrát volíme vzdušný, propustný s obsahem rašeliny a příměsí písku nebo perlitu. Po důkladném zavlažení nesmí výsevy již zcela vyschnout. Toho docílíme použitím plastových misek s průhledným krytem. Výsevy denně kontrolujeme. Nejčastější příčinou nezdaru je rozbahněný substrát, přeschnutí výsevu, nízká teplota, nedostatečná výměna vzduchu, nebo výsev vystavený přímému slunci.

Vždy používáme dešťovou vodu při pokojové teplotě - chlorovaná voda s teplotou přímo z kohoutku, je většinou pro tropicklé rostlinky rychlý konec

Doba klíčení je různá. Semena klíčící rychle tj. do 2-3 týdnů vzcházejí rovnoměrně rychle. Semena klíčí pomalu a dlouho mohou vzcházet ještě 2-3 měsíce po výsevu.

Chladnomilné druhy klíčí lépe při nižších teplotách, teplomilné a tropické druhy vyžadují vyšší teploty. Některá semena je nutné před výsevem namáčet ve vodě do které přidáme kapku smáčedla např. jaru. Tímto se semena zbaví olejového povlaku, který zabraňuje klíčení např. Sequoia sempervirens. Většina semen klíčí při pokojové teplotě. Podotýkáme, že u žádného výsevu se nedocílí 100% klíčívost. Prodáváme netradiční a zajímavá semena rostlin. Většina z těchto rostlin neprošla, šlechtěním s cílem vyšší klíčivosti. Některá jako například tabák, mají téměř 100% klíčivost, ale naopak např. semena stévie sladké měla do nedávna cca 5 - 10% klíčivost. Momentálně již nabízíme semena stévie šlechtěná za vysokou klíčivostí. Je to dáno tím, že ještě tyto rostliny neprošly šlechtícím procesem. Vždy se snažíme nabídnout počet semen v balení takový, aby při dodržení všech zásad, měl pěstitel zaručen úspěch. Nicméně mějme na mysli, že některá semena tropických a cizokrajných rostlin vyžadují důslednější dodržení podmínek pro klíčení a jsou taktéž náročnější na pěstování.

Všeobecně je nutné u tropických rostlinek dosáhnout vysoké teploty klíčení, která je kolem 28°C, pokud toho nedosáhneme a teploty nám přes noc padají pod 24°C, nemůžeme očekávat úspěch. V našich podmínkách je to téměř nemožné, pro toto se hodí malé klíčírny nebo nějaký zdroj tepla např. za lednicí (pozor toto nelze u semen, jenž potřebují k klíčení světlo)

Prachová a světloklíčivá semena: Semena požadující k vyklíčení světlo. Výsev provádíme na povrch substrátu a nikdy nezasypáváme. Substrát udržujeme vlhký. Zavlažujeme odspoda nebo rosíme např. Eucalyptus, Callistemon, Stévia, vrba peprmintová, Tea tree ...

Semena s tvrdou testou: Tvrdá slupka nepropouští vodu a semena pak nevyklíčí. Doporučuje se lehké narušení tvrdého obalu ostrým předmětem nebo smirkovým papírem. Pokud jsou semena malá a špatně se s nimi manipuluje doporučuje se přelít semena horkou vodou, nechat nabobtnat a po té hned vysít, např: Albizia, banánovníky.

Všeobecně se doporučuje semena před výsevem namočit na 48 hodin do vlažné vody aby absorbovala vodu.

Stáří a zralost semen: Některá semena nevyklíčí ihned po sklizni a jsou dormantní dokud nepomine období skladování za sucha, které se pohybuje od 1 měsíce do několika let. Tropické druhy jako jsou palmy vyžadují dlouhé období tepla a sucha. U některých druhů je dobré nechat semena naklíčit na papírových ubrouskách (nikdy ne ve vatě, dojde k zamotání kořínků a jejich následnému mechanickému poničení.) a až poté vysévat do substrátu.

Semena chilli - Vždy používáme dešťovou vodu při pokojové teplotě, semena na jeden den namočíme do vody. Použijeme sterilní substrát (možno stelilizovat v troubě). Je velmi důležité držet teplotu nad 25°C, to je opravdu minimum, ideální teplota 28°C. Substrát nesmí během klíčení vyschnout.

Semena zajímavých rostlin naleznete v naší nabídce.