Jak se vyrovnat s náporem cukrů v období vánočních svátků?

1080_1080_NOVEMBER_2017_2aV České republice trpí přes 1 milion lidí cukrovkou II. typu a zhruba dalších 500 tisíc je touto nemocí ohroženo. Může za to především špatný životní styl, nezdravé stravovací návyky a nedostatek pohybu.

Výkyvy cukru a inzulinu po požití jídla bohatého na sacharidy trápí vysoké procento naší společnosti. Zejména o vánocích, kdy je všude kolem nás jídlo bohaté hlavně na cukry. Jedná se o hyper, ale i hypoglykémii po jídle, které způsobují únavu a následnou opakovanou chuť na sladké. Pro organismus jsou velkou zátěží i zlozvyky v podobě večerního přejídání po dni plném stresových situací, což pak vede ke špatnému a přerušovanému spánku. Podle MUDr. Františka Zámoly si lidé ani nejsou vědomi toho, že to vzniká v důsledku situace, kdy se tělo vyrovnává s nutností zpracovat velké množství sacharidů.

Jedinci, kterým špatně funguje slinivka břišní díky špatným stravovacím návykům mají samozřejmě výraznější obtíže. Jak tedy postupovat chceme-li se vyhnout nutnosti dlouhodobé léčby ?

Pro prevenci či zmírnění projevů následků glykemické nálože jídel existuje řada přípravků. Je důležité se nenechat zmást jejich velkým množstvím na trhu. Je potřebné si vybrat klinicky vyzkoušené přípravky či doplňky stravy, což je zárukou, že budou skutečně fungovat.

Nejdůležitější prevencí však zůstavá dostatek pohybu, zdravé stravování, snížená konzumace cukrů.

Diabetes II. typu a glykemický index

Lidský organismus pro zajištění svých životních funkcí potřebuje energii, kterou získává především z glukózy. Část energie může získat také z tuků, ale poněkud obtížněji. Proto, aby energie z glukózy byla správně využita si tělo vytváří inzulin, což je hormon, který je vytvářen ve slinivce břišní. Glykemický index (GI) popisuje rychlost vstřebání glukózy do krve. Běžná strava většinou obsahuje složité sacharidy nebo polysacharidy, které tělo musí rozložit na jednoduchý cukr. Glukóza se velmi rychle vstřebává do krve, což má za následek rychlé vyplavení hormonu inzulinu ze slinivky břišní a následné snížení hladiny cukru v krvi. Tento prudký pokles glukózy v krvi může vést až k tzv. hypoglykémii, která se projevuje slabostí, únavou, nervozitou, pocitem hladu a chutí na sladké jídlo. Pro naše tělo je ideální, aby se jednoduchý cukr vyplavoval do krve postupně a pozvolna.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI 70 +)

Při trávení se rychle rozkládají a rychle uvolňují do krve glukózu, následuje prudké snížení hladiny cukru v krvi pomocí inzulinu. Člověk to vnímá pocitově tak, že má po jídle brzo hlad, chuť na sladké, cítí se unavený a nervózní. Je tedy vhodné se těmto potravinám vyhýbat a nebo je snížit na minimum. Jedná se např. o bílé pečivo, chipsy, pivo, slazené nápoje a velkou škálu sladkostí od čokolád po různé bonbóny.

Potraviny se středním glykemickým indexem (GI 55–69)

Tyto potraviny bychom měli zařazovat do svého jídelníčku, ale ne příliš často. Jejich rozklad na jednodušší cukry je pozvolnější a vzestup cukru v krvi není tak prudký. Jedná se např. o celozrný chléb, bílou rýži, kuskus, kompoty.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI 0–54)

Tyto potraviny jsou ideálními pro každodenní stravování. Jedná se např. o hnědou rýži, ovesnou kaši, žitný chléb, bílý jogurt, fazole apod.

Ideálním řešením je najít si tabulku s glykemickým indexem širší nabídky potravin a jídel, abychom poznali stávající složení našeho jídla a mohli udělat náležité úpravy.

GI není stálá veličina, může být ovlivněna i faktory jako je např. obsah vlákniny, tuku, kyselin v potravě, postup přípravy pokrmu, délka a způsob vaření.

V případě dlouhodobé konzumace potravin s vysokým GI se do krve opakovaně vyplavuje velké množství inzulinu a může se v důsledku toho stát, že naše buňky ztratí citlivost na tento hormon tzv. inzulinová rezistence. A to je jen malý krůček k diabetu II. typu a nadváze, případně obezitě, jelikož nespotřebovaný cukr se v těle přeměňuje na tuky.

Vysoký glykemický index není rizikový pouze pro diabetiky II. typu, ale rovněž pro lidi s nadváhou, obezitou, kardiovaskulárním onemocněním či metabolickým syndromem.

Proto je vhodné konzumovat potraviny především s nízkým GI, které se rozkládají postupně na jednodušší cukry a brání tak výkyvům glukózy a inzulinu v krvi.

Velmi prospěšné pro tělo a naše zdraví mohou být některé z doplňků stravy, které zabraňují rozkládání složitých sacharidů na jednodušší cukry a zabraňují jejich vstřebávání do krve, a tím zamezují vysokým hodnotám cukru i inzulínu v těle. Jedná se o takzvaný blokátor sacharidů. Blokátor sacharidů může být užitečný nejen pro lidi ohrožené diabetem II. typu, u nichž je projevem únava po jídle, chuť na sladké po jídle, zvýšená nervozita, případně chuť na jídlo večer nebo v noci. Ale i pro lidi bojující s obezitou či s některou z tzv. civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, obezita či metabolický syndrom.

Na našem eshopu můžete zakoupit Tribitor® 3-fázový blokátor sacharidů.

TRIBITOR_1160X376_NOVINKA