Jak na klíčení?

Jaro přichází s energií a probouzí přírodu ze zimního spánku. Všude rostou nové rostlinky a květiny. Můžete se inspirovat tímto probuzením přírody a zkuste pěstovat klíčky ve sklenici doma. V dnešním článku se dozvíte, proč je dobré nechat semínka klíčit, jak klíčky správně pěstovat a na co si dát pozor, i když jste začátečník.

kliceni

Proč klíčit?

Proč se vyplatí nechat semínka klíčit? Podobně jako naše tělo po zimě potřebuje probuzení, i semínkům prospívá troška vody. Voda a slunce spustí proces klíčení, při kterém se uvnitř semínek uvolní mnoho vitamínů a minerálů, což má pozitivní vliv na náš metabolismus. Klíčky jsou skvělou volbou na podporu imunity, trávení a dodání tělu důležitých živin. Mohou být i chutnou svačinou, která z obyčejného jídla udělá gastronomický zážitek.

Jak probíhá proces klíčení semínek?

Určitě si vzpomínáte, jak jste jako dítě vyskládali semínka na vatový kousek a poté je zalévali, aby vyrostly malé rostlinky. Jak se to ale stalo, že z malých semínek vyrostly silné rostlinky?

Pro klíčení semínek stačí pouze voda a světlo, ale uvnitř semínka se odehrávají velké věci. Pod slupkou semínek jsou uloženy všechny důležité živiny, které se probudí, až když semínko najde vhodné prostředí pro růst. Poté dojde k explozi energie a živin, což semínko promění v malou rostlinku. Semínko je takovým časovaným výbušným zařízením plným důležitých živin. Jaké jsou ale výhody pro naše tělo?

Klíčení semínek má pozitivní vliv na jejich výživovou hodnotu. Během procesu klíčení se zvyšuje obsah vitamínu E, vitamínu C a vitamínů skupiny B v semenech. Dále se enzymy podílejí na přeměně složitých škrobů na jednodušší sacharidy, které jsou pro tělo snadněji stravitelné. Probouzí se i minerály, jako vápník, hořčík, železo a fosfor. Klíčky mohou obsahovat i chlorofyl, který má pozitivní účinky na lidské tělo. Různé druhy klíčků mají specifické složení vitamínů a minerálů, například mungo klíčky mají po osmi dnech zvýšený obsah vitamínu C až 24krát. Studie také ukázaly, že klíčení může zvýšit obsah vitamínu A a dalších minerálů až tisícinásobně v porovnání se semínkem před klíčením. 

Co klíčit?

Je vhodné zvolit semínka v BIO kvalitě pro klíčení, protože mají jistotu, že nebyla chemicky ošetřena. Tyto semínka jsou cenově dostupné a je v nich zachována přirozenost. Dále se doporučuje použít suroviny nebo směsi určené přímo k klíčení, aby se zajistila maximální úspěšnost klíčení a kvalita výsledných klíčků.

Jaká semínka nechat klíčit?

K prospěšnému klíčení lze využít luštěniny, obiloviny, určité druhy zeleniny a další semena. Mezi luštěniny patří celá neloupaná čočka (červená i klasická), hrách, semínka mungo nebo adzuki fazolí a cizrna. Vhodnými obilovinami jsou žito, pšenice, ječmen a oves. Oblíbené druhy zeleniny na klíčení zahrnují řeřichu, rukolu, ředkev, vojtěšku alfalfa, brokolici a pískavici. Směsi různých semen se také často používají, aby se vychutnaly různé chutě najednou. Je vhodné si vybrat semena v BIO kvalitě, aby se zajistilo, že neobsahují chemikálie.

Co není vhodné na klíčení?

Některá semena nejsou vhodná k klíčení, například meloun Honeydew obsahuje jedovaté klíčky a velké fazole obsahují látky, které mohou být pro trávicí trakt škodlivé. Semena určená pro výsadbu by neměla být klíčena, protože jsou často ošetřena pesticidy. Semena, která vytvářejí gel po namočení, jako jsou chia semena nebo len, nejsou vhodná k klíčení, ale mohou být zpracována jiným způsobem pro výživu nebo kosmetické účely.

Způsoby domácího klíčení

Existuje mnoho způsobů, jak doma nechat semínka vyklíčit, od kutilských vynálezů s pet lahvemi a cedníky po tradiční metodu s vatou a talířkem.

1. Co klíčit ve sklenici

Nicméně, jednodušší řešení představuje použití speciálně navržené sklenice na klíčení, která je praktická, ekologická a snadno omyvatelná. Tato sklenice na klíčení obsahuje síťku z nerezové oceli, která poskytuje klíčkům dostatečný přísun kyslíku, a umožňuje klíčkům růst bez zbytečného hromadění vody. Sklenice na klíčení je ideální pro větší semena nebo směsi určené ke klíčení, jako jsou například mungo fazole, cizrna, ječmen a většina směsí na klíčení.

2. Na co použít klíčicí misku

Pokud se snažíte vypěstovat microgreens, menší semínka, sklenice na klíčení nejsou nejvhodnější volbou. V takovém případě by bylo lepší použít klíčící misky, které umožňují rostlinám růst nahoru, aby se nezahnívaly. Výsledkem jsou krásně rostoucí klíčky s malými zelenými lístky, které můžete snadno uříznout a použít jako ozdobu na stůl nebo parapet. Klíčící misky jsou jsou bezpečné pro použití s potravinami.

Jak na klíčení?

Příprava

Při přípravě klíčků je důležité dbát na to, aby semínka byla zdravá a nepoškozená. Nejen běžná semínka jako ředkvičky a alfalfa, ale i luštěniny a obiloviny mohou být úspěšně naklíčené. Před samotným klíčením je ale třeba pečlivě probrat semena a odstranit všechny poškozené nebo rozbité kousky. Ty by stejně nevyklíčily a mohou být zdrojem bakterií a plísní. Také by měly být odstraněny kousky s podezřelou nebo nepřirozenou barvou. Je důležité, aby sklenice nebo klíčicí miska byly vždy dokonale vyčištěné.

Namáčení

Před začátkem klíčení semínek je důležité je nejprve propláchnout, aby se zbavily nečistot a dostaly koupel po dlouhé cestě. Při cedění vody po proplachování je třeba mít k dispozici jemné sítko nebo kousek bavlněné látky. Některá semínka, jako například alfalfa, brokolice, cizrna, ječmen, mungo klíčky, ředkvička a směsi, vyžadují před začátkem klíčení namáčení v dostatečném množství vody po dobu 8-12 hodin. Na druhé straně semínka řeřichy a rukoly není nutné namáčet, stačí je pouze propláchnout. Je také důležité dodržovat pokyny na obalu semínek a před klíčením je pečlivě prohlédnout a odstranit poškozené části.

Proplachování

Pro správné klíčení semínek je důležité zajistit vhodné podmínky. Sklenici s semeny umístíme na světlé místo, ale ne na přímé slunce, ideální teplota pro klíčky je kolem 18-20 °C. Kontrola vlhkosti je velmi důležitá, proto semena pravidelně kontrolujeme a zaléváme studenou vodou. Pokud máme klíčky v sklenici, lze je propláchnout několikrát denně proudem vody nebo ponořením do misky s vodou. Sklenici s klíčky umístíme dnem nahoru do stojanu, aby se zajistil správný odtok vody a klíčky nevyschly. Voda navíc slouží jako filtrace nečistot a předchází vzniku plísní.

Sklizeň

Pokud klíčky pěstujete na talíři, je důležité, aby byly dostatečně vyklíčené. Vhodné klíčky na pěstování ve sklenici můžete konzumovat v každé fázi růstu, od těch s jen malým výhonkem až po ty s dlouhými výhonky a listy. Nejlepší je je přidat do jídel co nejdříve, ale klíčky skladované v lednici v uzavřené nádobě vydrží několik dní. Pokud je ukládáte, měli byste je pravidelně proplachovat, aby se zabránilo růstu nežádoucích mikroorganismů.

Jak dlouho trvá klíčení?

Doba, kterou surovina potřebuje k vyklíčení, se liší v závislosti na teplotě a vlhkosti. Nejčastěji se první klíčky objeví po dvou dnech, ale do celkového času musíte zahrnout i dobu, kdy semena namáčíte. Řeřicha a rukola nevyžadují namáčení a klíčí velmi rychle, ale je lepší počkat, až na nich vyrostou první zelené lístky. Luštěniny potřebují delší dobu, ale vyplatí se na ně počkat. Čas potřebný k naklíčení semínek závisí také na tom, jak dlouhé klíčky chcete mít. Většinou se dá počítat s tím, že za 4–6 dní budou mít semena naklíčeno do správné velikosti.

kliceni_seminek

Tipy na použití klíčků v receptech

Klíčky se doporučuje jíst čerstvé a ne příliš tepelně zpracované, aby si uchovaly co nejvíce vitamínů a minerálů. Existuje mnoho způsobů, jak využít klíčky kromě klasického receptu na chleba s máslem. Například se hodí do zeleninových smoothie, polévek, asijských jídel, salátů a pomazánek. Klíčky různých druhů mají odlišné chutě a lze je kombinovat s různými druhy jídel.

  • Děláte si rádi zeleninové smoothie? Nakopněte ho ještě víc a přidejte si do něj hrst klíčků.
  • Skvěle se hodí i k dozdobení polévek, třeba v zimě, kdy na zahrádce neroste pažitka, ozvláštní vaši polévku řeřicha.
  • Mungo klíčky skvěle upotřebíte v asijské kuchyni. Hodí se do polévek Pho Bo, poke bowls, do zeleninových směsí k rýžovým nudlím i pod maso.
  • Mungo klíčky využijete je i do pikantních indických polévek a omáček s kari. Skvěle se doplňují s limetkovou šťávou a koriandrem.
  • Naklíčená čočka se hodí k přípravě salátů v kombinaci s mrkví a osmaženou cibulkou.
  • Z cizrny vyrobíte výživný hummus nebo vylepšíte oblíbený cizrnový salát.
  • Klíčky ředkvičky dodají pikantní tóny vaší lehké tvarohové nebo brynzové pomazánce.
  • Brokolicové klíčky mají velmi výraznou chuť a hodí se i do těstovin. Nebo je přidáte do svého oblíbeného salátu s quinoou? Možností je spousta!