Agáve

Agave rostlina, ze které se agávový sirup vyrábí, patří mezi sukulenty. Tato skutečnost často vede k tomu, že jsou agáve rostliny nesprávně označovány za kaktusy. Z agáve se kromě jiné zpracovává šťáva, která se získává ze dřeně jejich listů. Díky sladké šťávě tak vzniká sladký agávový sirup. Podle způsobu filtrace se vyrábí agave sirupy tmavší či světlejší barvy. Odlišnost můžeme kromě barvy pozorovat i u chuti, neboť světle zbarvené sirupy mají více neutrální chuť. I proto jsou používány spíše tam, kde je zapotřebí dodat pokrmům sladkost, ale zároveň nechcete ovlivnit chuť jídla. Naproti tomu tmavší agávové sirupy jsou výborné pro ochucení kaší, ať už zvolíte jáhlovou, ovesnou či rýžovou, k doslazení raw dezertů, kterým dodá lehce karamelovou chuť, k ochucení smoothies či mléčných koktejlů.

Agávový sirup ovšem můžete použít i k oslazení čaje nebo kávy. Na rozdíl od stévie se však nemusíte obávat změny výsledné chuti nápoje. Agávový sirup vám přijde vhod, i pokud rádi připravujete palačinky, lívance či ovocné saláty. Při používání sirupu z agave rostliny však nezapomeňte na to, že tento sirup je dvakrát sladší než med či cukr, a proto je zapotřebí snížit jeho množství minimálně na polovinu. Není proto divu, že je agávový sirup často oblíbeným sladidlem při redukčních dietách.

Nejprodávanější

Bio Sirup z agáve 352 ml
Bio Sirup z agáve 352 ml
Skladem (6 ks)
Kód: SAD4195
 
110 Kč
1 položek celkem
Bio Sirup z agáve 352 ml
110 Kč / ks
Sirup z agáve je přírodním mexickým sladidlem na bázi fruktózy. Rostlina agáve je tradiční součástí stravy amerického jihozápadu a Mexika po celá staletí, domorodí Mexičané říkají šťávě z agáve „medová voda“ a agáve přezdívají „mexický strom života a dostatku“ . Z listů se dříve vyráběl papír,...
Kód: SAD4195