Kombucha násada

Kód: SPS676
od 169 Kč až –6 %
Kombucha násada
od 169 Kč až –6 % od 159 Kč

Zvolte variantu

Kombucha (čajová houba) je velice kvalitní násada pro výrobu kvašeného nápoje kombucha. Má dostatečně velký a kvalitní fungus pro okamžité rozmnožení. Kombucha je symbióza kvasnic a laktobacilů mající neopakovatelný vliv na organismus. Užívání kombuchy

Detailní informace

Kombucha násada
Akce
Balení: 1 ks
Dostupné do 1 dne (>10 ks) | SPS676
Můžeme doručit do: 2.5.2024
169 Kč
159 Kč
Kombucha násada
Akce
Balení: 10 ks
Dostupné do 1 dne (>10 ks) | SPS676M10
Můžeme doručit do: 2.5.2024
1 590 Kč
1 490 Kč

Detailní popis produktu

Kombucha (čajová houba) je velice kvalitní násada pro výrobu kvašeného nápoje kombucha. Má dostatečně velký a kvalitní fungus pro okamžité rozmnožení.

Kombucha je symbióza kvasnic a laktobacilů mající neopakovatelný vliv na organismus. Užívání kombuchy je datováno již kolem roku 200 před naším letopočtem. Vědecky je poprvé zkoumána roku 1852.

Kombucha není houba, nýbrž symbióza kultur kvasnic, laktobacilů, kvasinek a bakterií. Kombucha roste v čaji, kde je podporována kofeinem, theobrominem a theofylinem, ovšem je možné ji připravit i v bylinných čajích. Na povrchu čaje vytváří celulózový fungus – mateční houbu, od které se později oddělují houby dceřiné – houba se množí.

Kombuchu mohou užívat děti od tří let. Doporučuje se pít jednu skleničku ráno na lačno a dvě během dne před jídlem. Zpočátku může pití kombuchy vyvolávat nelibé pocity v oblasti žaludku. Tento stav je dočasný a zmírníme ho podáváním kombuchy po jídle.

Co potřebujeme:

  • čaj černý nebo zelený – množství 2–8 g na 1 litr, nejlépe Darjeeling Himalaya nebo Ceylon,
  • cukr řepný nebo třtinový – množství 80 g na 1 litr,
  • nádobu na kvašení kombuchy – nejlépe skleněnou,
  • kombuchovou násadu.

Při výrobě kombuchy je třeba dbát na hygienu a používat čisté nádobí, řádně omyté vodou, bez zbytků saponátů.

Postup:

Uvařte množství čaje, které chcete kvasit, rozmíchejte v něm cukr a nechte ho vychladnout na teplotu kolem 30 °C. Na výrobu čaje použijte převařenou vodu. Po vychladnutí vlijte celý obsah násady do kvasné nádoby. Fungus z násady většinou klesne ke dnu. Zakryjte prodyšným textilním ubrouskem, umístěte na stinném místě s teplotou přibližně 21–24 °C a nechte kvasit dle vaší chuti cca 7–20 dnů. Během této doby ochutnávejte brčkem, zda nápoj dosáhl požadované chuti.
V období zrání nápoje se na povrchu začíná formovat nová dceřiná kombucha. Nejprve se začne vytvářet slabý bělavý povlak. V této fázi může kombucha vyvolat mylný dojem, že se na povrchu tvoří plíseň. Časem se dceřiná kombucha rozroste a vytvoří zátku po celém povrchu připravovaného nápoje. Po dokvašení dle vašich představ vyjměte fungus, který se rozrostl, uložte jej do nádoby a zalijte trochou hotové kombuchy pro další použití. Mladé fungusy se většinou drží na povrchu připravovaného nápoje, zralejší fungusy se mohou držet u dna, což není na závadu. Kombuchu přelijte přes cedník do lahví a můžete ji pít. Hotový kombuchový nápoj, pokud jej nespotřebujete, skladujte v lednici, zpomalíte tím proces zrání a změnu chuti.

Po dobu kvašení by se v místnosti nemělo kouřit ani být přítomny jiné pachy. To má velký vliv na chuť. Rovněž by kombucha neměla být umístěna v nádobách z hliníku a dalších kovů, kromě kvalitního nerezu. Pro výrobu kombuchy lze použít i různé druhy bylin. Hotová kombucha nesmí být ohřívána nad 50 °C. Po vícenásobném použití se může měnit chuť nápoje, neboť kombucha stárne.

Kombucha je nesmrtelná, při dobré péči vám bude dávat neustále nové dceřiné kombuchy.

Násada obsahuje fungus cca 7 x 7 cm a kvasný ocet, v němž je kombucha uchovávána kvalitní po neomezenou dobu. Násada je vhodná na 5 l čaje, dále ji lze pak již neomezeně množit.

Pozor během zrání může dojít k promáčknutí obalu lahve - toto není na závadu.

Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
1x
Nevyplňujte toto pole:
1
Avatar autora | 10.7.2022
nejsem vůbec se to neujalo
P Avatar autora Petr (Administrátor) 13.7.2022
Děkujeme za zpětnou vazbu. Když jsme řešili něco podobného v minulosti, tak byla chyba na straně pěstitele ve všech případech. Objeví se nám cca 3 - 4 reklamace do roka, tak zjišťujeme, pídíme se a nakonec dojdeme k tomu, že je to jeden z problémů: 1) Nízká teplota: musí být nad 21, optimálně 24 2) Za kombuchu je považování fungus z láhve který spadne ke dnu - kombucha se vytvoří nová na hladině 3) Málo cukru - nedodrží se návod, chtějí si udělat kombuchu dietnější.
5
Avatar autora | 25.12.2021
+ ještě nevím

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

salvia-paradiseJsme rodinná firma zabývající se dovozem bylin z celého světa od přímých pěstitelů či dovozců. Nakoupené byliny na naší provozovně rozvažujeme do vlastních certifikovaných, vzduchotěsných obalů. Každá surovina nám projde pod rukami a tak máme možnost neustálé kontroly, kterou můžeme zaručit nejvyšší možnou kvalitu. Samozřejmostí je pro naši provozovnu ucelený a funkční HACCP a pravidelné kontroly SZPI. Nabízíme byliny jak ve formě sušené, mleté, masti, kapsle a extrakty, tak i živé rostliny a semena. Afrodisiaka, Simulanty, Adaptogeny. Najdete u nás produkty TCM, Peru, Jižní Ameriky, Ájurvédy, Afriky, ale i tradiční evropské, či nejkvalitnější čaje. Vilcacora, Goji-kustovnice čínská, Maca, Jiaogulan, pět druhů ženšenu, Schizandra, Karkade, Škornice, Ginko, Psyllium Fialová kukuřice, Dračí krev, Brahmi, Naga Jolokia, Pu-Erh, Kakaové boby, Mladý ječmen, Mladá pšenice a mnoho dalších. V sezóně využíváme naše malé zahradnictví, zaměřené na tyto byliny a celoročně prodej specializovaných semen.

Nabízíme námi zpracované výrobky z bylin od ověřených a stálých dodavatelů:

  • Bylinné kapsle vhodné pro vegetariány i vegany,
  • bezalkoholové tinktury (AF tinktury) a extrakty z bylin,
  • bylinné prášky,
  • byliny z celého světa,
  • ořechy a semena,
  • sušené ovoce,
  • čerstvě pražená káva Arabica a další.

Výhody pro naše zákazníky:

  • Vlastní certifikované obaly,
  • 99 % položek skladem,
  • 99 % dlouhodobá spokojenost našich zákazníků,
  • velikost balení dle Vašeho přání,
  • individuální přístup,
  • nízké sklady – čerstvé zboží,
  • poradenství ohledně bylin zdarma a další.