Semínka
Jádra i semínka patří mezi výživově velmi hodnotné potraviny. Jejich popularita stoupá na základě rozvoje zdravé výživy. Zahrňte je do svého jídelníčku i Vy. Jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitaminů, minerálů a velmi kvalitních tuků. Některé z nich mají tak výrazné prospěšné vlastnosti, že je lze považovat spíše za doplněk stravy (mezi takové určitě patří lněné a konopné semínko nebo naše novinka – chia semínko). Navíc se dají použít na nespočet způsobů. Proto by v kuchyni rozhodně neměly chybět.
Nejprodávanější
Lněné semínko bylo vypěstováno v Itálii a po nadrcení bylo bez dalších úprav rychle zabaleno. Má jemnou neutrální chuť a je bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny (23 g na 100 g). Tělo dokáže cenné látky přítomné ve lněném semínku zpracovat lépe z nadrceného semínka. Semínko má vysokou schopnost bobtnat. Díky tomu je nutné jej konzumovat s dostatečným množstvím tekutin a nepřehnat to s jeho množstvím. Drcené semínko je ideální na pečení, do müsli, jogurtu, smoothies, polévek, omáček a zeleninových pokrmů. Hodí se i do proteinových nápojů, do pečených i nepečených desertů, palačinek, karbanátků, kaší a řady dalších pokrmů.
Chia semínka se řadí mezi superpotraviny. Jsou jedním z nejlepších zdrojů energie při fyzické námaze, neboť mají schopnost dodat výdrž a vitalitu při náročných fyzických výkonech. Nemají žádnou specifickou chuť, nejsou ani hořká, ani sladká. Abychom získali maximum živin, je dobré před konzuma...
Slunečnice má vysoký obsah hořčíku. Dále je vynikajícím zdrojem vlákniny, vitamínů E a B a minerálů. Slunečnicová semínka můžeme použít jako přísadu pro chutný domácí chléb, do koláčů, buchet, zeleninových i ovocných salátů, kaší, snídaňových cereálií a směsi ovoce a ořechů. Dají se konzumovat...
Jedním ze současných zdravotních hitů je obliba konopného semínka a oprávněně. Konopná semena mají vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin, bílkovin, vlákniny, vitaminu E a minerálních látek: železo, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a draslík. Mají nízký obsah cukru a neobsahují sůl. ...