Rapunzel
Společnost Rapunzel založili tři kamarádi, Joseph Wilhelm, Jennifer Vermeulen a Hans-Peter Erlinger, v roce 1974. V malém obchůdku prodávali vlastní chléb, ovoce a zeleninu. Poté přidali výrobu müsli směsí a oříškových past a začali dodávat i do ostatních prodejen. Firma postupně rostla a dnes je jedním z největších prodejců biopotravin v Evropě. Zaměřuje se výhradně na prodejny zdravé výživy a značku Rapunzel v Německu nenajdete v obchodních řetězcích.
Rapunzel si od samého začátku podnikání zakládá na osobních vztazích s dodavateli. Zaměstnanci společnosti navštěvují zemědělce a výrobce a suroviny se nenakupují anonymně. V sedmdesátých letech začal Rapunzel spolupracovat s tureckými zemědělci a pomáhat jim s ekologickým pěstováním fíků, lískových oříšků, hroznového vína a dalších plodin. Později začal spolupracovat s farmáři z rozvojového světa a vykupovat jejich produkci za spravedlivých obchodních podmínek. Tak vznikl fair trade projekt Hand in Hand.
V současné době nabízí Rapunzel širokou škálu biopotravin. Vyhlášené jsou jejich oříškové pasty, müsli směsi, čokolády (značka Rapunzel byla první biočokoládou na světě) a těstoviny. V nabídce nechybí ani zeleninové vývary v prášku, omáčky na těstoviny, různé sladkosti, káva, víno a řada dalších potravin.
Bourbon vanilka se pěstuje pouze na ostrovech Indického oceánu (tzv. Bourbonských ostrovech) a je ceněna pro svou výraznou příjemnou vůni. Pěstování, sklizeň a fermentace vanilky vyžaduje hodně zkušeností, péče a času. Vanilkové lusky se sklízejí zelené a po sklizni několik měsíců fermentují pro plné rozvinutí charakteristické vanilkové vůně.
Jedinečný výrobek na českém trhu - kečup v biokvalitě bez přidaného cukru a zahušťovadel (ta umožňují snížit obsah rajčat ve výrobku). Dětský kečup TYGR je slazený čistou zahuštěnou jablečnou šťávou, je příjemně sladký a má plnou rajčatovou chuť. Je lehce osolen a ochucen cibulí.
Exkluzivní extra hořká čokoláda s velmi vysokým obsahem kakaa 90 %, nejvyšším podílem kakaa z výběrových RAPUNZEL čokolád. Je vyráběna ve Švýcarsku tradiční metodou dlouhého konšování, díky kterému plně vynikne zprvu skrytá bohatá chuť kakaa a čokoláda získá jemnou a hebkou konzistenci. Pro její výrobu bylo použito kakao z Bolívie a hnědý kokosový cukr získávaný ručně z nektaru kokosových květů. Většina složek (90 %) pocházejí z fair trade projektu HAND IN HAND. Fair trade čili spravedlivý obchod garantuje farmářům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu a zakazuje otrockou či dětskou práci.
Tato kandovaná pomerančová kůra má výraznou ovocnou chuť a neobsahuje barviva ani konzervanty. Je vyrobena z pomerančů pocházejících z kontrolovaného ekologického zemědělství, které nebyly ošetřeny chemickým postřikem. Čerstvá kůra se nakrájí na kostičky, poté se krátce zahřeje, zalije sirupem a citrónovou šťávou a několik hodin kanduje. Sirup postupně proniká do kůry, kde nahrazuje vodu. Kandování ovoce se dříve využívalo hlavně k jeho uskladnění, v době celoroční dostupnosti čerstvých plodů oceňujeme spíše specifickou chuť kandovaného ovoce. Kandovanou pomerančovou kůru používáme při pečení, ve sladkých kynutých těstech, v čokoládových sladkostech a ke zdobení cukroví.
Tento kečup je vyroben ze zralých čerstvých na italském slunci do červena uzrálých rajčat odrůdy Mauro Roso, vyšlechtěných tradičními postupy přímo pro použití v ekologickém zemědělství. Tato rajčata uzrála ve slunečné Umbrii a po sklizni byla rychle zpracována. Kečup neobsahuje žádná zahušťovadla (např. škrob). Na jednu láhev se spotřebuje přes kilogram čerstvých rajčat a kečup má díky tomu výraznou chuť rajských jablíček. Neobsahuje samozřejmě žádné konzervanty a je slazen přírodním třtinovým cukrem.
Lněná mouka se získává jemným namletím semínek částečně zbavených oleje. Tím se prodlouží její trvanlivost (olej je ta složka lněných semínek, která po namletí způsobuje jejich degradaci) a zároveň zvýší přisvojitelnost cenných látek, které jsou jinak zabudovány v semínku. Mouka má neutrální chuť a vysokou schopnost bobtnat. Díky tomu je nutné ji konzumovat s dostatečným množstvím tekutin a nepřehnat to s jejím množstvím. Doporučená dávka je cca 1 lžíce mouky denně. Lněná mouka po namočení do tekutiny silně bobtná, a je proto vynikající pro zahušťování nápojů a pokrmů. Používáme ji pro zahušťování koktejlů, polévek, omáček a zeleninových pokrmů. Hodí se i do proteinových nápojů, müsli, jogurtů, do pečených i nepečených desertů, palačinek, karbanátků, kaší a řady dalších pokrmů.
Lněné semínko bylo vypěstováno v Itálii a po nadrcení bylo bez dalších úprav rychle zabaleno. Má jemnou neutrální chuť a je bohaté na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny (23 g na 100 g). Tělo dokáže cenné látky přítomné ve lněném semínku zpracovat lépe z nadrceného semínka. Semínko má vysokou schopnost bobtnat. Díky tomu je nutné jej konzumovat s dostatečným množstvím tekutin a nepřehnat to s jeho množstvím. Drcené semínko je ideální na pečení, do müsli, jogurtu, smoothies, polévek, omáček a zeleninových pokrmů. Hodí se i do proteinových nápojů, do pečených i nepečených desertů, palačinek, karbanátků, kaší a řady dalších pokrmů.
Velmi jemná pomazánka s 33 % lískových oříšků, voňavým kakaem a pravou Bourbon vanilkou. Místo mléka obsahuje lupinovou moučku, a je proto vhodná i pro vegany. Fair trade palmový olej pochází z Ghany, kde jsou v rámci projektu palmy vysazovány s ohledem na životní prostředí a pro získání nových plantáží nedochází k odlesnění.
Stránka 1 z 4 - 71 položek celkem